Böyrək Xəstəliyində Qidalanmanın Əhəmiyyəti

Böyrək xəstələrinin qidalanma rejimi, xəstəliyin idarə olunmasında və irəliləməsinin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Böyrəklər, bədəndən tullantı maddələri və artıq mayeni uzaqlaşdıran orqanlardır. Lakin böyrək xəstəliyi olan şəxslərdə bu funksiyalar kifayət qədər yerinə yetirilmir. Bu səbəbdən, düzgün qidalanma böyrəklərin yükünü azaltmağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Zəruri Qidalar:

    Meyvə və Tərəvəzlər:Qəbul edərkən kalium miqdarına diqqət yetirin. Məsələn, alma, yerkökü kimi kalium az olan məhsulları seçin.
    Zülal: Balıq, toyuq, və yumurta kimi yüksək keyfiyyətli zülallara üstünlük verin, amma miqdarı məhdudlaşdırın.
    Karbohidratlar: Tam taxıllı məhsullar və tərəvəzlərdən alınan karbohidratlar ən yaxşı seçimdir.

Qaçınılması Gərəkən Qidalar:

    Duz: Duzlu qidalar böyrəklərə əlavə yük yaradır. Duz istifadəsini minimuma endirin.
    Kalium və Fosfor: Kartof, banan kimi kalium və fosfor tərkibli qidaları məhdudlaşdırın.